luni, 29 aprilie 2013

Castelul Brukenthal din Sambata de Jos.










Castelul Brukenthal se află la circa 15 km de orașul Făgăraș, în localitatea Sâmbăta de Jos judetul Brasov. Este pozitionat in mijlocul unui parc dendrologic iar pe terenul aferent castelului se află una dintre cele mai renumite hergelii de cai de la noi din țară, singura unde se crește rasa de cai lipiţani, considerată cea mai veche rasă modernă de cai din Europa. Castelul a fost construit în 1750-1760 de contele Jozef von Brukenthal, varul mai mic a lui Samuil von Brukenthal. Este o construție solidă, în stil baroc cu elemente neoclasice cum ar fi pilastrii cu capiteluiri ionice si ghirlande. Are 35 de încăperi, pardoseala este din stejar iar in camere au fost montate sobe de ceramică aduse de la Viena. Oamenii povestesc că pe un perete există şi o frescă frumoasă acoperită prin anii 70 cu un strat de zugrăveală. Construirea castelului a durat mulţi ani, iar terenul ( cca.1700 ha) a fost a fost atribuit în arendă contelui de către împărăteasa Maria Thereza, pentru o perioadă de 99 de ani.
Pentru a-şi arăta recunoştinţa, Brukenthal a ridicat castelul, nu există însă dovezi că Maria Thereza ar fi fost vreodată la Sâmbăta. Localnicii povestesc chiar despre o relaţie pasională între cei doi, au apărut de-a lungul timpului multe legende. Unii spun că, împărăteasa niciodată nu a trecut de pragul castelului, alţii susţin că Maria Thereza şi-a petrecut cîteva veri la castel, dar s-a plictisit repede de conte.
Odată cu dispariția ultimului moștenitor, la sfârștul secolului XIX, castelul a început treptat să se degradeze. La începutul secolului XX, a avut de suferit în urma unui incendiu, acoperişul arzând în întregime. În anul 1932, au fost executate lucrări de renovare, însă cei care au făcut acest lucru, probabil că nu cunoșteau valoarea artistică a picturilor de pe pereți și multe dintre ele au fost acoperite cu var. Este și cazul unei mari fresce din sala mare care înfățișa scene de vânătoare cu peisaje muntoase din zona Făgărașului, atribuită artistului Anton Steinwald din Sibiu.
După naționalizare, castelul a servit drept sediu administrativ pentru Herghelia de cai lipițani în incinta căruia se află. Din 2002, castelul aparține de Romsilva S.A, respectiv Direcția Silvică Brașov, dar se află într-o stare avansată de degradare. Intr-una dintre aripi, grinzile de lemn au putrezit iar acoperișul s-a prăbușit în mai multe locuri. În prezent, nici nu se pune problema de a fi vizitat, nu este nici măcar vizibil, fiind acoperit în întregime cu “bandaje de protecție” ce se montează pe clădirile aflate în reparații. De reparații însă nu prea poate fi vorba, pentru că nu sunt fonduri. Romsilva se zbate să găsească finanțare pentru un proiect de restaurare a castelului și transformare a acestuia într-un Muzeu al Calului Lipițan.
Turiștii pot însă vizita Herghelia care adăpostește cca 300 de cai și care pune la dispoziție spectacole ecvestre, cursuri de călărie, cursuri de trăsură, trasee călare pentru călăreţii cu experienţă, plimbări cu sania sau cu căruţa.