duminică, 5 mai 2013

Castelul Kendeffy

          



          Castelul Kendeffy din judetul Hunedoara, comuna Sântămăria Orlea. Familia Kendeffy, fosta Candea, pana la sfarsitul secolului al XV-lea, cand au trecut la catolicism si s-a impartit in doua ramuri importante: familia Kendeffy si familia Kenderessy, aveau in stapanire 30 de sate sau parti de sate din Tara Hategului. Pe langa conacul stravechi al familiei din Rau de Mori si Castelul de la Cornesti, construit intre anii 1871-1875, in stil neorenascentist, contele Elek Kendeffy a construit si Castelul Kendeffy din Santamaria Orlea in anul 1782. Acesta insa, se presupune ca a fost construit pe fundamental unul vechi conac, a avut mai multe faze de constructie si a suferit modificari de-a lungul timpul, rezultand un castel in stil predominant neogotic.
           Ultimul membru al familiei, Gabor Kendeffy, impreuna cu sotia sa Zsuzsanna Banffy, au locuit aici pana dupa reforma agrara din 1946, cand castelul a fost nationalizat. Gabor Kendeffy a refuzat sa paraseasca tara si si-a mutat resedinta in Hateg, unde a si decedat in anul 1962. In timpul comunismului, castelul a fost sediul IAS, castel de vanatoare, iar din 1982 transformat in hotel de catre administratia judeteana Hunedoara, care l-a preluat. Obiectele valoroase si mobilierul vechi din castel au disparut inca din primii ai de comunism, iar cladirea s-a dezafectat, astfel ca nici hotelul nu a functionat foarte mult timp. Din 2001, cladirea i-a fost retrocedata lui Pal Van Barany, un nepot al lui Gabor Kendeffy, care nu este de gasit. Astfel cladirea este administrata de Eugen Ienasut inca din 1984 si care se afla in imposibilitatea de a renova castelul. Acesta a fost sanctionat de Directia pentru Cultura deoarece, din dorinta de modernizare, a inlocuit vechile geamuri cu termopane albe, ceea ce duce la un aspect inestetic al monumentului.
         Din dorinta lui Arpad Kendeffy, s-a amenajat in jurul castelului un parc, dupa proiectul peisagistului Wilhelm Klensky, in anul 1874. Acesta cuprindea, pe langa terasa din fata cladirii, a varietatii de arbori si un lac artificial in spatele unor grupurilor de plante aranjate pitoresc.
           Din pacate timpul isi va mai pune amprenta lui neprietenoasa asupra acestui monument, in timp ce proprietarul si administratorul se plimba prin tribunale din cauza neintelegerilor.