sâmbătă, 20 iulie 2013

Castelul Mikes














           Castelul Mikes din comuna Zăbala, judeţul Covasna, este situat într-o pădure frumoasă de la poalele Munţilor Vrancei, la aproximativ 7 km distanţă de Covasna
          Aflat intr-o superba padure, Castel Mikes, datand din secolul al XVI-lea, este o destinatie excelenta pentru un weekend de vis el fiind inclus in circuitul turistic.
Localitatea Zabala a fost atestata documentar in anul 1567.
Aflata la 7 kilometri de Covasna, comuna are, in prezent, in jur de 5 100 de locuitori, iar principalele sale puncte de atractie sunt biserica datand din secolul al XV lea si Castelul Mikes.
Intins pe 34 de hectare de padure, dintre care doua ocupate de un lac, castelul a devenit un loc de refugiu si de petrecere a timpului liber, aflat departe de lumea zgomotoasa a marilor aglomerari urbane.
Aflata in mijlocul unui superb parc dendrologic, The Machine House, casa in care a locuit contele Mikes, este acum transformata intr-o resedinta de lux care imbina traditionalul cu modernul. Contele Armin Mikes a fost unul dintre cei mai bogati din Transilvania, unde detinea suprafete imense de padure.
Castelul Mikes, care acum poarta numele de Zabola Estate, atrage turisti din intreaga lume, numai in anul 2008, acesta fiind prezentat ca o destinatie de vis in mai multe publicatii importante, de la New York Magazine si Exit Magazine pana la Harpe’s Bazaar si pe posturile de televiziune CNN, MTV si Duna Tv.
Castelul, cu cativa ani in urma a fost retrocedat de urmasii contelui Mikes, Gregor si Alexander Roy Chowghury, care l-au transformat intr-o superba locatie turistica, dupa ce in timpul comunismului aici a fost scoala si mai apoi spital.
         De altfel, in judetul Covasna a inceput sa prinda avant turismul in castele si conace, una dintre cele mai bune dovezi fiind vizita printului Chales la castelul de la Miclosoara, o locatie de cinci stele. Cum zona este impanzita de conace si castele, aceasta a inceput deja sa fie numita „tinutul conacelor”.
Castelu este amintit pentru prima oara de Mikó Miklós din Bodoc, in jurnalul sau. La 2 februarie 1629, in acest castel a fost sarbatorita nunta lui Apor Lazar cu Imecs Judit. La nunta aristocratica a fost prezent si principele Bethlen Gabor.
         In secolul al 18-lea, s-a tinut de multe ori intre zidurile acestei cladiri adunarea generala a Comitatul Trei Scaune. Baza castelului de astazi a fost un conac renascentist al carui imagine a fost publicata de Orban Balazs, inainte de transformare. Acest conac era o cladire cu doua nivele, cu acoperis in forma de cort, avand planul dreptunghiular si cu portic.
Castelul si-a primit forma actuala in 1867, cand la comanda contelui Mikes Benedek, cladirea a fost supraetajata cu o mansarda, unde s-au realizat camere de locuit. Astfel, si porticul are trei nivele care ofera cladirii o imagine aparte. Zidurile parterului au fost sparte, astfel realizandu-se poarta de intrare deschisa. Cu exceptia antreului, toate incaperile de la cele doua nivele inferioare ale castelului sunt boltite.
       La parter boltile cilindrice sunt neregulate, iar la etaj se gasesc bolti cilindrice regulate, casetate. Cealalta podoaba a mosiei Mikes de la Zabala este parcul superb din jurul castelului. Amenajarea gradinii engleze, fiind compartimentata de paraie, lacuri, alei, teren de tenis, terase si grupuri de flori, putandu-se reconstrui pe baza fotografiilor de arhiva si al unui plan de transformare a gradinii, din anii 1930.
        La sfarsitul secolului 19 – inceputul secolului 20, parcul a fost amenajat de renumitul peisagist francez Achille Duchéne. In prezent, castelul a fost revendicat si este proprietatea descendentilor contilor Mikes, Gregor Roy Chowdhury si a sotiei sale, Zsolna.