luni, 23 mai 2011

Castelul Kálnoky














         


                                    Castelul Kalnoky din comuna Miclosoara jud. Covasna.
             Construcția castelului Kálnoky de la Micloșoara a fost începută în anii 1500 ca și conac de vânătoare al familiei și conține multe elemente renașcentiste, precum decorații pictate pe pereți. Castelul a fost abandonat timp de 50 de ani și momentan este în curs de renovare. Familia Kálnoky este una din familiile istorice ale Transilvaniei, originile lor ajungând până în perioade medievale obscure.
         Se crede că, prin secolul al XIII-lea, un secui cu numele de Kalnoky ar fi salvat viața regelui Ungariei în timpul unei vânători, țintând cu săgeata ursul care se năpustise asupra suveranului. Monarhul i-ar fi oferit, drept recunoștința, moșia de la Miclosoara/Miklosvar și l-a înnobilat. Ca amintire a evenimentului, stema familiei poartă și acum emblema ursului străpuns de săgeata.
Dincolo de legenda, familia Kalnoky este atestată pentru prima oară documentar în estul Transilvaniei la 1252, cele două moșii principale fiind la Micloșoara, conacul de vânătoare și la Izvorul Crisului, acolo unde se află și reședința familiei.
           Printre personalitățile familiei se numară și Gustav Kalnoky von Korospatak, diplomat austro-ungar și ministru de externe timp de 14 ani în guvernul de la Viena. Acesta a trebuit însă să părăsească Ardealul în urma venirii comunismului și fiul său s-a născut în exil. Generația actuală, a 25-a a familiei mai exact contele Tibor Kalnoky de Korospatak fiul lui Gustav Kalnoky, a revenit în țară după 50 de ani de exil in Occident. Tibor și-a petrecut tinerețea în țări ca Germania, Franța și Olanda. Ca o ironie a sorții, urmașul “vânătorului” a devenit veterinar, specialist în pasări sălbatice. Tibor Kalnoky ar fi rămas un bun veterinar, muncând in Occident, dacă destinul nu ar fi schimbat totul, permitându-i să descopere pământul strămoșilor săi în 1987.
           După opt ani de proces cu statul român, aristocratul și-a recuperat în 1999 două conace și mai multe case din Micloșoara. O moștenire pe cât de valoroasă, pe atât de greu de întreținut, dacă aristocratul nu ar fi găsit soluția: turismul rural ecologic. Conacul a fost complet restaurat si salvat aratand impecabil.

Niciun comentariu: