vineri, 22 februarie 2013

Castelul Teleki din Satulung judetul Maramures









Datorita domnului Mircea Maries, acest monument si-a recapatat stralucirea de altadata....
          
         Castelul Teleki din judetul Maramures, comuna Satulung. Are o vechime de aproape 300 de ani si a fost folosit ca si resedinta de vara de catre nobilul Geza Teleki, iar in anul 1897 a fost supraetajat si modernizat in stil baroc tarziu. Localitatea unde este situat imobilul, este la o distanta de 18 kilometri de Baia Mare si este atestata documentar ca Pribylvava in 1405, apartinand domeniului Cetatii Chioar si detinuta de familia Dragffy. In a doua jumatate a secolului XVII-lea a fost donata de principele Apaffy lui Teleki Mihai.Castelul a ramas in familie pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Dupa razboi, familia Teleki a fugit in strainatate si nu se mai stie nimic despre membrii acestei ramuri a familiei. In 1949, castelul a fost nationalizat, iar in regimul comunist a avut intrebuintari diverse, de la sala de baluri, si chiar depozit pentru cereale sau sediu al CAP.
         Familia Teleky a fost una dintre cele mai importante din istoria Transilvaniei. In comuna maramureseana Satulung, grofii Teleky au avut doua castele, unul situat chiar in Satulung, iar celalalt in Pribilesti. "Ultimul Teleky care a fost proprietar al castelului din Pribilesti a fost ultimul ministru de externe al Ungariei inainte de instaurarea regimului hortyst. Acest Teleky a semnat un tratat de neagresiune cu Serbia, iar in momentul invadarii acesteia, la izbucnirea razboiului mondial, ministrul s-a sinucis, pentru ca nu a putut suporta sa-si vada angajamentul calcat in picioare", sustine inginerul Ioan Balaiu, pasionat de istoria castelelor din Transilvania.
        Ca de obicei STATUL a renuntat la dreptul de preemtiune si a incaput pe mana unei persoane, de data asta serios si cu ganduri bune. Din pacate drama monumentelor noastre, este ca dupa renovare in afara de caramida nu mai ramane nimic original.... dar e bine si asa decat sa dispara pt. totdeauna.
ps. am pus si o fotografie cu propietarul. Eu zic ca merita apreciat pt. ce a facut !

2 comentarii:

Fashion is undead spunea...

La prima vedere, proprietarul a facut o treaba admirabila, fara tamplarie pvc alba, fara culori tipatoare, sunt placut surprinsa. Pacat ca astfel de cazuri sunt doar o raritate...

adriana spunea...

As fi preferat in locul ruineleor, asemenea proprietari in toata tara.
Cei care au salvat o cladire pot fi iertati asa, cumva, de metodele prin care au facut banii in ultimii 20 de de ani.
Daca mai marii miliardari ai nostrii ar fi salvat cate 1, 2 cladiri istorice si ar fi iesit in fata cu ele, ar fi castigat alt fel de electorat, mai constant in alegeri.