joi, 11 februarie 2010

Casa de pe strada Visarion, nr. 8


In imaginea de mai jos se poate vedea casa mai mica care a fost si ea demolata.


Casa mai are putin si atinge aceeasi inaltime cu afisul galben pe care scrie (De vanzare)! Se macina incet incet....

In vremuri mai bune.....

Aici se putea oprii demolarea...dar linsajul mediatic si civic, a dat gres.( ps. Acel afis cu (pericol de prabusire este o manipulare crasa in stil PDL-ist). In momentul cand a fost pus, era in stare foarte buna. Nu pica nimic nici de pe fatada nici de pe acoperis.




Pe parcursul ,,crimei''  urbanistice!


Am mai fost prin Bucuresti dar nu am mai ajuns in zona ... nu stiu ce mai e acolo acum. Dar cu ajutorul norc, am vazut ca mai nimic...


Trist dar adevarat!

Blocul de care vorbeam...


             Casa in stil eclectic (asa zis stil FRANCEZ), vecina cu Casa Lipatti se afla pe colt cu Bd. Dacia. Mi-a placut foarte mult acel colt istoric. Acum biata Casa Lipatti, este ,,incoltita'' de blocuri de 2 ori mai inalte decat ea ! Sa revenim totusi la casa semi-demolata ca despre ea vreau sa scriu.
                                       
                             FILMUL DISTRUGERII UNUI MONUMENT !

           In urma cu zece ani, casa de pe strada Visarion, nr.8 era intreaga. O constructie solida, robusta, masiva, asa cum se construia odinioara. Din 2001 este lasata in paragina. In 2007 avea tamplaria scoasa si fatada mutilata. In 2008, dupa o tentativa de demolare esuata, acum a mai ramas din ea doar o ruina. Se pare ca propietarii, au dat de criza economica ! Asta se intampla cand distrugi o bucata de istorie ... in sfarsit casa se razbuna. Nu cumpara nimeni terenul cu o ruina care aminteste de vremurile bune cand probabil la poarta casei se vorbea in limba franceza. Acum cate un iubitor de trecut, suspina ca orasul lui a mai pierdut o constructie frumoasa. Asa ca propietarii stau de ceva timp cu speranta ca cineva va dorii sa mai faca un bloc pe actuala ruina. Nu se va intampla prea curand...piata imobiliara este saturata de cladiri de birouri si apartamente scumpe ! Asa ca au ramas si fara casa si fara banii obtinuti din vanzarea terenului gol gata pregatit pt. P+ (fara numar). Acum au un teren scump dar cam inutil momentan, plin de buruieni si o fundatie solida de casa veche, care ar putea sustine 5 etaje din beton armat ! Puteau sa o transforme in cafenea sau restaurant si aveau pana acum un profit frumusel. Un aspect pe care putini l-au observat, este ca in spatele acestei case, mai era una mica. A fost demolata si ea. Acolo investitorii au reusit sa ridice un ,,turnulet'' la rosu. Dar asa a ramas. Criza asa ce sa ii faci :)). Daca administratia locala, consiliul local, ar respecta legea, nu le-ar da autorizatie de constructie celor care vor sa construiasca cladiri inalte in zonele protejate, aceste case nu ar mai fi avut o soarta tragica. Nimeni nu distruge o casa valoroasa de dragul de a o demola. Dar pentru un turn cu profit, DA ! Cu un PUG, sau un PUZ se rezolva cazul. Adio mafie imobiliara. Dar mafia de fapt este mana in mana cu edilii ! Cum bine stim, comunismul a mutilat destul orasele.
          In zonele centrale gasim si blocuri comuniste si cladiri din perioada interbelica...asa ca nu mai avem ce PUG sa respectam pt. ca e prea tarziu...macar la PUZ sa tinem. Din fericire, cateva artere si strazi au ramas neatinse de acel regim imbecil. Nu as avea nimic impotriva celor care dau aprobare sa se ridice cladiri inalte din sticla si beton in centru....ca raul este deja facut de comunisti. Doar sa fie langa alte blocuri si constructii noi sau vechi inalte...nu langa biserici, catedrale, ansambluri de case vechi, care amintesc de perioada ' La Belle Epoque 'si asa insuficiente pentru o capitala care se vrea EUROPEANA. Din cauza lor, in scurt timp, nu vom mai avea identitate.