sâmbătă, 16 iunie 2012

Castelul Alexius Bethlen










           Castelul Bethlen (în maghiara Bethlen-Kastély) din Cris a fost construit între sec XIV-XVIII, în stilul renasterii transilvănene, ca reședință nobiliară fortificată, de mică amploare (cel mai frumos castel Renascentist din Ardeal). Are o incintă fortificată de plan pătrat, cu bastioane circulare la colțuri și turn de intrare pătrat, structură tipică arhitecturii militare medievale târzii, anterioară castelului de pe latura de sud. Reședința are două nivele, un impozant turn circular (Turnul Arcașilor) și o logie cu deschideri arcuite semicirculare, sprijinite pe coloane cilindrice scunde. După construirea castelului, sistemul de fortificații a fost completat cu o semi-incintă cu bastioane pană.
          Castelul străjuieşte falnic localitatea Criş. Imobilul plin de istorie este o mărturie nu doar a timpului care a trecut, ci şi a neputinţei celor rămaşi, care nu au reuşit până acum să conserve castelul care ne-a făcut cunoscuţi în lumea întreagă. Situat strategic la la vechea graniţă a imperiului austro-ungar, castelul a început să prindă viaţă înainte de anul 1300, dar a fost nevoie de încă 200 de ani ca să ajungă la forma finală. Aşa a reuşit bijuteria de Transilvania să îmbine stilul gotic cu cel renascentist, iar potrivirea vechiului cu noul l-a transformat într-o adevărată capodoperă. Interiorul era diferit faţă de alte castele ale vremii: era dotat cu toalete, băi şi saune. Istoriograful Farkas Bethlen a adus aici chiar şi o tipografie pentru editarea cărţii sale care, ulterior, a fost mutată la Sighişoara.
        Odată cu naţionalizarea se încheie frumoasa poveste a castelului de la Bethlen care poarta între zidurile lui legenda unei mari poveşti de amor. Contesa care s-a căsătorit cu soţul ei, deşi iubea un alt bărbat şi-a pierdut minţile, iar de atunci fantoma ei aleargă pe culoare. Aici se sfârşeşte povestea castelului şi începe cea a distrugerii lui. În 1947, Castelul de la Criş a fost preluat de stat. Jefuit de autorităţi şi de localnici, a fost folosit ca loc pentru o tabără de pionieri. La ceva vreme a devenit depozit de legum şi cereale pentru IAS-ul din sat, după care construcţia a fost practic devastată, iar obiecte de valoare, unice în Europa, au dispărut fără urmă.
Astfel a început distrugerea celui mai frumos castel renascentist din Ardeal. Organele de ocrotire a monumentelor istorice au declanşat în anii 1970 şi după 1990 lucrări de renovare, lucrări ce au fost întrerupte în mai puţin de doi ani. Acest splendid monument s-a ruinat prin naţionalizare, reavoinţa unor persoane şi lăcomia dusă la extrem a altora"a declarat Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei de Culte, Cultură şi Patrimoniu Mureş.
          În 1974, castelul a intrat sub aripa Direcţiei Monumentelor Istorice. Odată cu desfiinţarea instituţiei în 1977, imobilul a intrat într-o nouă perioadă de degradare. Timp de 14 ani a rămas al nimănui, unul din cele mai importante castele din ţară. Castelul de la Criş a fost câştigat acum 5 ani în instanţă de moştenitorii lui Gabriel Bethlen, care nu au însă suficient de mulţi bani ca să îl renoveze.  Au cerut ajutor statului român, au căutat fonduri care să le permită restaurarea, dar până acum, castelul e in aceeaşi stare. Au reusit sa refaca o parte din acoperis. E bine si asa...macar nu se mai degradeaza zidurile din cauza intemperiilor.
          Castelul se poate vizita cu suma de 10 lei si resus la 5 lei pt. pensionari, studenti si elevi.